Publicerad 1 feb 2017

Ålandsbankens aktiechef: ”Vi ratar finbolagen”

Italienska banker blev en fin investering

Köp billigt – Sälj dyrt – Använd sunt förnuft.
Utifrån dessa på ytan banala rättesnören har ett välkänt förvaltarteam byggt upp en minst sagt framgångsrik kapitalförvaltning. Aktiechefen tipsar om minor och kursvinnare.

”Volvo och Fortum är billiga aktier, men Novo Nordisk är dyr”. 
Det var några investeringstips som Ålandsbankens aktiechef Albert Hæggström bjöd på när han pratade för fulla hus på Nordnet Live i fjol. 
Plockade vinnarna, identifierade förlorarna
Sedan dess har Volvo och Fortum stigit rejält medan inställningen till Novo-aktien förändrats kraftigt. Även i år kommer han att prata på Nordnet Live
– Jag ska definitivt försöka ge några nya tips. Dessutom ska jag prata om Trump och den nya världsordningen, säger Albert Hæggström.
Tungt team rattar kapitalförvaltningen
Albert Hæggström har omkring 20 års erfarenhet från branschen och har tidigare varit på Alfred Berg, Enskilda Securities och Avenir. Tillsammans med två andra tungviktare – Stefan Gothenby, chef för kapitalförvaltningen, och Mikael Rosell, räntechef – har han gjort om Ålandsbankens förvaltningsorganisation. 
Förvaltningsfilosofin, som styr all allokering, vilar på två enkla grundpelare: 
– Vi köper när det är billigt och säljer när det börjar bli dyrt. Dessutom använder vi alltid sunt förnuft, slår Albert Hæggström fast och lägger till: 
– Även om det kan låta banalt så är det dessa två faktorer som på sikt skapar mervärde för investerare. 
Anar ugglor i mossen
Albert Hæggström ifrågasätter när han hör att det pratas om om vilka ”fina” bolag man investerat i. 
– Allt som oftast är det en omskrivning för ett dyrt bolag. Det räcker inte med att det är ett fint bolag. Aktien måste även vara prisvärd.
Med det menar han att en investering i ett bolag kräver en investeringshorisont på runt 10 år. Den som i dag köper ett ”fint” bolag till p/e 25 kommer troligen att vara med om att bolaget under de kommande fem till sju åren hamnar i en dålig period.
– Om p/e-talet går ned samtidigt som vinsten sjunker kan man åtminstone tillfälligt lätt förlora halva värdet, säger Albert Hæggström och tar H&M, vars kurs minskat till 240 kronor från 350, som exempel på ett bolag som var ”fint”, men där många nu plötsligt ställer frågor om huruvida bolaget i stället har en strukturell motvind. 
Exempel på andra fina bolag som Ålandsbanken nu undviker på grund av hög prislapp är Atlas Copco, Assa Abloy och Kone. 
Europeiska banker och Deutsche bank
I somras spekulerades det om att slutet stundade för såväl italienska banker som Deutsche bank. Kurserna var riktigt låga, men Albert Hæggströms analyser visade på köpläge. Under hösten steg Deutsche bank med 70-80 procent och även de italienska bankerna ökade kraftigt. 
– Det blev en riktigt bra investering. Hela den europeiska banksektorn är upp med nästan 50 procent. Men nu har vi sålt eftersom det inte längre är billigt i förhållande till riskerna. 
Upp till 50 procent i kassan
Alla Ålandsbankens aktiefonder kan ha upp till 50 procent placerat i kassan. På så sätt kan förvaltarna sälja aktier när de är dyra för att åter investera när det är billigt. 
En annan grundbult är att marknaden befinner sig i två faser: värdeskapande (uppgång) och kapitalbevarande (nedgång). 
– Efter sju års uppgång är marknaden nu högt värderad så vi ligger i kapitalbevarande fas med låg aktievikt och höga kassor i väntan på bättre köplägen, säger han. 
Filosofi och allokering skapar värde över investeringscykler
Teamets allokering styr alla bankens produkter. Genom att läsa Marknadsutblicken, som kommer ut varannan vecka, kan bankens kunder enkelt hålla sig uppdaterade om hur teamet ser på världen och hur alla portföljer är placerade. 
Läs allokeringsteamets Marknadsutblick här. Vill du prenumerera på Marknadsutblick, vänligen fyll i dina uppgifter längst ned på sidan.
I denna film berättar Albert Hæggström om förvaltningskonceptet: