“Dustin är välpositionerat och gynnas av den ökande e-handeln”, berättar Vegard Søraunet.

Publicerad 3 apr 2017

Aktietips: Norrmannen spårar upp svenska vinnaraktier

Uthållig norrman kör ifrån svenskarna
Odin Sverige har presterat bra under många år. Vegard Søraunet, som förvaltar fonden, placerar i såväl stora som små bolag. Nyligen fyllde han på portföljen med intressanta aktier.

– Konjunkturen är god och det öppnar upp för intressanta placeringsmöjligheter, slår norrmannen Vegard Søraunet fast. 
Hittar vinnaraktierna
Det är inte bara i skidor som norrmännen slår svenskarna. Ifjol spårade Vegard Søraunets upp en rad vinnaraktier som Fenix, Sweco och Oriflame. Resultatet? Fonden steg med nästan 18 procent medan index var upp 7,5 procent.
Även detta år har börjat bra. Den 31 mars hade Odin Sverige stigit 6,9 procent sedan årsskiftet. Dustin, Cloetta och Oriflame är exempel på tre aktier som Vegard Søraunet tror på. 
– Dustin är välpositionerat och gynnas av den ökande e-handeln. Bolaget har en marknadsandel på omkring 20 procent i segmentet små och medelstora företag, berättar Vegard Søraunet och lägger till: 
– Förutom att värderingen är attraktiv så har Dustin bra historik och goda framtidsutsikter. 
Seglat upp som storägare i Dustin 
Det var i februari som aktierna i Dustin köptes av Altor. Cloetta är ett annat innehav som Vegard Søraunet beskriver som ett ”skolboksexempel” på en lyckad förändring. Bolaget har fördubblat sina rörelsemarginaler sedan 2012. 
– Nästa fas är förvärv och tillväxt över tiden. Cloettas köp av Candyking tidigare i år för 325 miljoner är ett exempel på en bra investering, berättar han. 
Kosmetikaföretaget Oriflame är ett annat bolag som han tror på. Bolagets största marknader är Kina, Indien och Indonesien som alla har en stark tillväxt. Om Oriflame når sitt finansiella mål om 15 procents rörelsemarginal är aktien fortfarande billig, enligt Vegard Søraunet. 

Förvaltningsfilosofi som levererar
Odin Sverige är en så kallad all cap-fond, vilket innebär att den placerar i både stora och små bolag. I Sverige är det annars vanligt att fonderna antingen placerar i stora eller små bolag. 
– Vi har en tydlig investeringsfilosofi som vi kallar Odin-modellen, som kännetecknas av ett långsiktigt perspektiv, disciplinerad förvaltning och koncentrerade portföljer. 
– Jag förstår inte poängen med uppdelning i stora och små bolag. Om ett bolag är en bra investering bestäms inte av storleken. Vi köper de bästa bolagen till ett bra pris och då är storleken oviktig, slår Vegard Søraunet fast. 
Top pick hos Söderberg & Partners
Rådgivningsföretaget Söderberg & Partners analyserar löpande tusentals fonder. De fonder som bedöms kunna prestera extra bra är så kallade Top picks. Odin Sverige är en Top pick inom kategorin Sverige All-Cap.