– Vi är faktiskt ensamma om att lägga ett sådant här brett system i en app, säger Peter Östevik, vd för Cumula.

Publicerad 1 dec 2015

Aktierelaterad mobilapp ska erövra världen

Investera i aktietips
En mobilapp med konkreta köp- och säljråd för aktier ska bli världens mest nedladdade finansapp. Det är vad grundarna bakom företaget Cumula siktar på. Dessutom är fler appar på gång, och tillsammans är det tre appar som ska utgöra det unika Cumulakonceptet. En nyemission ska möjliggöra storsatsningen.

– Med den inledande appen vänder vi oss både till vana aktieinvesterare och människor som vill ha en enkel och framför allt lönsam vägledning kring sitt sparande.

– Appen är optimerad för långsiktigt sparande och kan ses som en fond där du styr innehållet själv. En automatisk, objektiv expert i telefonen som ger dig råd om när och vilken aktie som det är dags att köpa eller sälja. 

Det säger Peter Östevik, som är VD och en av grundarna till företaget Cumula. Företaget har konstruerat en aktieapp – Cumula Optima – för mobilen, och de som laddar ned appen erhåller regelbundna aktietips i form av konkreta köp- och säljråd. Råden är baserade på teknisk analys och en Black Box-algoritm som testats och utvecklats under mer än 30 år.

Appen introducerades i oktober i år, och antalet nedladdningar uppgår hittills till några hundra. Men marknadsföringen har varit mycket begränsad, för att inte säga obefintlig. Med mer aktiv marknadsföring tror Peter Östevik att antalet nedladdningar kan öka rejält. Störst potential ser han bland utländska aktieplacerare, och det långsiktiga målet är satt till 10 miljoner användare. För att möjliggöra storsatsningen har bolaget beslutat att ta in nytt kapital genom en nyemission. Emissionsbeloppet är satt till 20 miljoner kronor.

– Vi behöver både vidareutveckla tjänsten och lägga mer resurser på olika marknadsföringsaktiviteter. Vi ska också förbereda en notering av aktien, som vi räknar med ska kunna ske redan under nästa år, säger Östevik. 

– Emissionen kommer också finansiera Cumulas kommande appsatsningar, fortsätter Östevik.

Siktet inställt på den globala marknaden

I dagsläget är det bara de mest omsatta aktierna på de nordiska börserna som är inkluderade i appen, men en utökning av antalet bevakade aktier är redan på gång. Stor vikt kommer också läggas på att kontinuerligt förbättra användarupplevelsen av appen.

– Snart kommer vi ha aktier från totalt 29 börser i appen, säger Östevik, och nämner förutom samtliga nordiska börser också börserna i New York, London, Frankfurt och Tokyo.

– Eftersom börser som Bombay och Shanghai även kommer ingå i appen ser vi också stora möjligheter med att få många nedladdningar på dessa marknader, säger Östevik.

Siktet är således inställt på den globala marknaden, och målet om 10 miljoner användare skall nås inom cirka fem år. Det blir i så fall världens största finansapp. 

Peter Östevik berättar att Cumula går med vinst redan med 20 000 användare. Användarna betalar en avgift som bestäms av tjänstens omfattning, och som mest betalar en kund motsvarande 119 kronor per månad.

– Men vi räknar med att de flesta användarna inte kommer att ha den dyraste tjänsten, och då ligger den genomsnittliga avgiften som betalas på 20 kronor per månad, säger Östevik.

I framtiden kan det också bli aktuellt med annonser i appen, vilket i så fall betyder ytterligare en intäktskälla.  

De köp- och säljråd som genereras i appen grundas på teknisk analys, och själva analyssystemet har sedan lång tid tillbaka utvecklats av företaget Vikingen Financial Software. 

– Det handlar om mer långsiktiga köp- eller säljsignaler. I genomsnitt blir det kanske en signal per kvartal och aktie, säger Östevik.  

 Framtagna siffror visar att tre av fyra köp- och säljråd från Vikingens system resulterat i vinst för placeraren. Den avkastning som signalerna har genererat har de flesta gånger också utkonkurrerat börsen mångfaldigt, under en testperiod på mer än 30 år. Appens långsiktiga överlevnad beror förstås på att råden fortsätter att fungera.

Oberoende rådgivning

Andra konkurrensfördelar med appen som Östevik vill lyfta fram är enkelheten och tjänstens omfattning.

– Vi är faktiskt ensamma om att lägga ett sådant här brett system i en app, säger Östevik, som också vill föra fram att Cumula är helt oberoende. 

– Det är kanske vår största konkurrensfördel, säger han och ställer den retoriska frågan:

– Hur många banker eller fondkommissionärer ger helt objektiva råd att antingen köpa eller sälja en viss aktie?  

Cumulakonceptet bygger på tre beståndsdelar, och under utveckling är Cumula Game och Cumula Challenge. Cumula Game är en informationsapp där användaren på ett enkelt sätt ska kunna förbättra sina kunskaper om aktier och andra sparandeformer. Cumula Challenge är en spelapp, och vänder sig till de människor som normalt söker sig till poker och andra onlinespel. 

Det är dessa tre appar, där alltså Optima är den första, som tillsammans utgör ett koncept som går under benämningen Signal – Lärande – Tävling.

  • Emission – Cumula
  • Emissionsbelopp: 20 mkr
  • Antal aktier i emissionen: 8 000 000
  • Pris per aktie: 2,50 kr
  • Teckningstid: 26/10 – 18/12
  • Bolagsvärdering (pre-money): 142 867 000 kr.
  • För mer information klicka här.