AddMovements vd Marit Sundin tar med sig sin AddSeat överallt.

Publicerad 7 jan 2015

AddSeat tilldelas innovationspris


Innovatören Marit Sundin, AddMovements grundare, har blivit utnämnd till Årets Uppfinnarkvinna 2014. Bakom utmärkelsen står Svenska Uppfinnareföreningen som vill uppmärksamma produkten AddSeat – en kombinerad Segway och rullstolssits som skapar helt nya möjligheter för den som har ett funktionshinder eller en liten rörelsenedsättning.

Vi har tidigare skrivit om bolaget AddMovement i Företagarbrevet. Det kan konstateras att verksamheten fortsätter att röra sig i en positiv riktning då bolagets vd, Marit Sundin, nu har fått ta emot ett pris för sina nytänkande idéer. Hon är den nionde kvinnan som har tilldelats utmärkelsen Årets Uppfinnarkvinna och hon fick den för sin innovativa utveckling av en rullstol. Resultatet blev en bekväm höj- och sänkbar sits till gyrostyrda fordon och stipendiesumman uppgick till 75 000 kronor. 

 

Svenska Uppfinnareföreningen motiverade utmärkelsen med att Marit har vidareutvecklat tekniken och skapat en ny produkt, som möter ett angeläget behov av frihet och självständighet. Detta på en internationell marknad med stor potential. Föreningen framhåller vidare att hon är en sann entreprenör som hittar vägar runt alla hinder, med en uthållighet och energi som är värd allas vår beundran. En stark och inspirerande förebild.

Drömmen om ett aktivt liv 

För Marits del, har uppfinningen AddSeat framförallt gjort att drömmen om ett ännu mer aktivt liv har gått i uppfyllelse.

 

– Jag har alltid levt ett aktivt liv, det har genomsyrat mig. Jag hittar lösningar på saker för att jag vill leva som alla andra här i Åre, med skidåkning och utflykter. Och när jag tittade på ett Youtube-klipp där någon hade monterat en rullstolsram på en Segway såg jag möjligheten att utveckla ett aktivt och häftigt fordon, säger Marit.

En inspirationskälla 

Som rörelsehindrad har Marit länge varit en inspirationskälla för andra personer med liknande hinder. Hon var bara tre år när hon förlorade benen i en bilolycka. Som liten gick hon med skor på händer, hoppade hage på rumpan och lekte som andra barn. I sjätte klass började hon åka alpint och kom snabbt in i en tävlingsverksamhet. Det dröjde inte länge innan hon började träna sitski med det svenska landslaget, vilket ledde till att hon bland annat vann ett OS-guld. Marit skadade dock ryggen senare och blev tvungen att sluta tävla.

 

– Att köra AddSeat påminner mycket om att åka sitski. Det är samma känsla av att sväva fram. Jag parerar, balanserar och tar mig fram över både gräsmattor, grus och uppförsbackar. Det är som att gå. Sitsen är anpassningsbar efter min kropp och jag kan komma upp i ögonhöjd med andra människor. Det är ovärderligt, berättar Marit.

 

Bolagets planer framåt

Marit byggde den första sitsen tillsammans med konstruktörer i Hedemora under 2010. Året efter startade hon firman och ett år senare hade hon säljbara produkter som visades på mässor. Planen framåt är att ge AddSeat en medicinsk CE-märkning och därför söker Marit delägare och investerare till företaget. Drömmen på sikt är att kunna utveckla en komplett produktportfölj som ger mer funktionalitet till människor och höjer deras livskvalitet.